En öppen Pridefestival

Alla som gick med FPES i årets parad vid Stockholm Pride var tyvärr inte med på den traditionella gruppbilden, som togs av ordförande Tinahåkan Jönsson med Lena Erikssons kamera. Bilden togs efter paraden vid vårt tält i Pride Park som i år var i Kungsträdgården. Det uppskattas att som förra året cirka 50 000 deltog i paraden, varav ett ett 30-tal gick med FPES. I Pride park fick FPES många goda kontakter med allmänheten och politiker.

Årets Pridetema var öppenhet. För första gången togs ingen entréavgift ut och parken var därmed öppen för allmänheten på ett helt annat sätt än tidigare. Dock med bevakade entreer där man kontrollerade att besökarna inte hade med sig egna drycker, för festivalen finansieras genom avgifter på restaurangerna och utställartält.

Öppenheten blev snabbt ifrågasatt. En del har berättat att de utsatts för glåpord av besökare. De första kvällarna var flera utställare besvärade av ungdomsgäng. Därefter infördes 18-årsgräns på kvällarna vilket ledde till att HBT-ungdomar nekades inträde. En del festivaldeltagare kände sig otrygga och vågade inte vara öppna och hålla varandra i handen. Själv tyckte jag inte att det var så kul med stirrandet från landsortsturister och machomän. Men jag brydde mig inte och kände mig aldrig otrygg, för vi var många och risken för hatbrottsattacker var liten. Mer oroande är det med de hånfulla blickar man numera ofta får om man tar tunnelbanan hem sent en kväll.

Vi är ändå en hel del inom FPES som är vana vid att gå öppet på stan, fler än gänget på gruppbilden. Meningarna bland oss i tältet var delade om huruvida det var bra att kunna informera allmänheten eller om vi genom öppenheten mist den fristad som de transpersoner som inte är öppna haft på festivalområdet. Öppenhetskonceptet har debatterats på www.qx.se:

http://www.qx.se/samhalle/debatt/18633/rejal-utvardering-av-pride-kravs

FPES hade fyra välbesökta seminarier i Pride House i Kulturhuset och i Pride Park:

”Båstadslena” Lena Eriksson berättade sin histora under rubriken Att komma ut som transsexuell. Nadja Karlsson höll ett föredrag om transhistoria. Saraclaes Lund höll ett samtal med pubilken om rädsla, och Atalanta Ort presenterade ett tjugotal böcker med transtema utgivna på 2000-talet. Det var också sagoläsning i FPES tält. Anette Skålberg skulle läsa ur sina egna böcker “Kalle med klänning” och “Kalle som Lucia” men kunde inte komma utan ersattes av vår ordförandes hustru Ann-Marie Jönsson.

FPES hade också ett seminarium tillsammans med RFSL, RFSL Ungdom och Sveriges antidiskrimineringsbyråer. Det handlade om hur man ska kunna arbeta för att tvångssteriliseringslagen avskaffas. Frågan ligger på is i regeringen tack på grund av KD men ett stalltips var socialutskottet tar initiativ till ett blocköverskridande riksdagsbeslut. Medverkande i seminariet var Linda Almqvist från Socialstyrelsen, Kerstin Burman från Sveriges Antidiskrimineringsbyråer, Linus Hedlund, RFSL Ungdom, Maria Sundin, RFSL, Lena Eriksson, FPES, och Ulrika Westerlund, förbundsordförande RFSL.

Jane Nylund

By Published On: 15 augusti, 2011