Gatufest i Malmö

Ett par hundra personer kom till den gatufest som var höjdpunkten på årets regnbågsdagar i Malmö. Gatufesten invigdes av det kommunalråd i Malmö som har ansvar för jämställdhetsfrågor, Martina Nilsson (V).

Malmö har flera gånger de senaste åren uppmärksammats för dålig behandling av och fördomar mot transpersoner och andra HBT-personer bland annat från polisens sida, och Martina Nilsson berättade om det arbete som nu genomförs för att utbilda anställda i HBT-frågor – för övrigt på ett liknande sätt som skett i Göteborg.

RFSL:s förbundsordförande Ulrika Westerlund tog som vanligt upp aktuella transfrågor i sitt tal, främst frågan om byte av juridiskt kön. Lagen om sterilisering före juridiskt könsbyte tror hon är borta om ett år – men kampen gäller även unga transpersoners rätt att byta juridiskt kön utan operativt ingrepp.

Det blev också underhållning från den scen som rests för gatufesten utanför Moderna museet. Bland artisterna fanns Jan Hammarlund som bland annat fängslade med poetiska sånger om ung gaykärlek i en oförstående omgivning. Draggänget High heels hörde också till underhållarna.

Ett tiotal organisationer hade tält vid gatufesten, bland annat RFSL och Diskrimineringsombudsmannen. Bland de över 20 seminarierna på festivalen fanns ett arrangerat av FPES och RFSL Malmö, där FPES ordförande Tinahåkan Jönsson deltog. Det var en diskussion om behovet av att återskapa en regelbunden träffpunkt för transpersoner i Malmö. Sannolikt kommer staden som många andra i landet att åter ha regelbundna transcafeer.

Festivalen pågick från onsdag till söndag och avslutades med flera fester på lördagskvällen, bland annat regnbågsdagarnas officiella avslutningsfest på Club Berlin på Slagthuset. På grund av interna svårigheter mäktade RFSL Malmö inte med att arrangera en parad i år, men man lovar att den återkommer 2012. På bilden Ulrika Westerlund och Jan Hammarlund.

Jane Nylund

By Published On: 24 september, 2011