Svenska museer visar HBTQ-historia i Ryssland

Tisdag den 25 september invigs HBTQ-utställningen Article 1One i S:t Petersburg. Fem svenska museer bidrar med föremål och berättelser som belyser homosexuella, bisexuella och transpersoners historia. Vandringsutställningen strider mot vad rysk lag numera förbjuder som “propaganda” och får därför 18-årsgräns.

Det är Tekniska museet tillsammans och fyra andra svenska museer som tillsammans med Svenska Institutet och Unstraight Museum som skapat utställningen, som sedan 2008 befinner sig på turné i Europa.

– Syftet med utställningen är att synliggöra en osynlig del av befolkningen. Är man inte sedd existerar man inte och har därmed inga rättigheter; rättigheter som att hålla sin vän i handen, när man vill och var man vill, har Anders Öhrn, projektledare på Svenska Institutet, tidigare sagt om utställningen.

GAYSTHLM01Bland Tekniska museets bidrag i utställningen finns Televerkets GAYSTHLM01 – en apparatur som hanterade den del av Heta Linjen som öppnades särskilt för homosexuella i Stockholm, se bilden.

Tekniska museet visar också en kassettradio med ett stort symbolvärde för HBTA-historien och berättar hur Stockholm Gayradio på 1980-talet gav sina unga lyssnare mod att komma ut som homosexuella och ta kontakt med andra HBTQ-ungdomar. Den tidigare ägaren berättar om hur radions timerfunktion lät honom spela in sändningarna så att han kunde ta fram dem och lyssna när hans mamma inte hörde.

Namnet Article One refererar till det första stycket i FN:s stadgar: “All human beings are born free and equal in dignity and rights”. Article One invigdes i Stockholm under Europride 2008 och har sedan dess visats i Riga, Belgrad, Sarajevo, Skopje och Pristina.

Utställningen Article One består av föremål från Armémuseum, Historiska museet, Nobelmuseet, Tekniska museet, Polismuseet och Riksidrottsmuseet, och organiseras av The Unstraight museum med stöd från Svenska institutet. I S:t Petersburg sätts den upp i samarbete med den lokala HBTQ-organisationen Coming Out – en av endast två officiellt registrerade HBTQ-organisationer i Ryssland.

Article One visas den 20–30 september på Gallery of Modern Art i S:t Petersburg.

By Published On: 24 september, 2012