Det här gör östrogen med din hjärna

I en mycket intressant forskningsrapport framkommer att östrogen förbättrar blodflödet i hjärnan, vilket har stor betydelse när vi blir äldre. Studien gäller naturligt nog cis-kvinnor, så det är oklart hur transpersoner påverkas, men den innehåller en hel del intressant information om hur östrogen påverkar hjärnan.
Att blodflödet i hjärnan förbättras minskar risken för demens (Alzheimers sjukdom) och reducerar den minskning av hjärnkapaciteten som tydligen drabbar kvinnor från 50-årsåldern. Östrogenet ska tydligen också ha en anti-inflammatorisk verkan. Slutsatsen tycks vara att de sjunkande östrogenhalterna i samband med klimakteriet kan vara skadliga för kvinnors hälsa.

Hos män omvandlas tydligen testosteronet till östrogen i kroppen och det gör att mäns hjärnkapacitet inte minskar i lika snabb takt som kvinnors. Vad detta innebär för TS-kvinnor kan man fundera på. Man kan väl anta att det då blir extra viktigt med ett ordentligt östrogenintag.

Här är hela rapporten på engelska

(2013-09-18)

By Published On: 18 september, 2013