Nya rön om hormonbehandlingens hjärtpåverkan

En ny holländsk studie på transsexuella visar att östrogen och anti-androgener minskar riskfaktorerna när det gäller hjärtat och störningar i blodcirkulationen, medan testosteron ökar dem. 

Vad man upptäckte var att hos MtF-personer minskade koncentrationen av plasma-ADMA, medan den ökade hos FtM. ADMA konkurrerar med alla cellers upptag av aminosyror som de behöver för att omvandla till kväveoxid. Kväveoxid är ett av de viktigaste ämnena i våra kroppar. Det är betydelsefullt för blodkärlens elasticitet och allmänna funktion – speciellt de tunna kärlen. En hög koncentration av ADMA ökar risken för blodpropp. Den som upptäckte det fick Nobelpriset i medicin.

Här är rapporten på engelska för den som är kunnig i medicinsk nomenklatur.

(2013-10-15)

By Published On: 15 oktober, 2013