Så här hög är din risk för bröstcancer

En holländsk undersökning ger nu äntligen svar på det som nog många transpersoner har undrat över – speciellt de som självmedicinerar hormoner.  Universitetssjukhuset i Amsterdam har gått igenom alla transpersoner som undersöktes mellan 1975 och 2006. Det var 3102 stycken, fördelat på 2307 transkvinnor och 795 transmän. Undersökningen visade att tre av de undersökta transpersonerna hade bröstcancer. Två av dessa var transkvinnor, varav en hade en okänd typ av cancer, som inte kunde bevisas att den ursprungligen hade uppstått i bröstet. Den andra hade en vanlig typ av cancer, som är östrogenberoende. Transmannen hade en sällsynt typ av tumör som var beroende av östrogen och progesteron. Även om transmän opererar bort brösten, tas bröstvävnaden inte bort fullständigt. Därför kvarstår risken att få bröstcancer. Tre av 3102 är ändå väldigt lite. Man kan se på det så här: av 100 000 personer ur respektive grupp är det troligt att fyra transkvinnor har bröstcancer, medan det för transmän är sex, för cis-kvinnor 155 och för cis-män en enda.

Tänk dock på de allmänna riskfaktorerna för bröstcancer. Bland dessa finns följande, som du själv kan påverka:

  • Rökning
  • Hög alkoholkonsumtion
  • Övervikt
  • För lite motion

Rapporten på engelska

(2013-10-21)

By Published On: 21 oktober, 2013