TDOR i Stockholm

Den 20 november är Transgender Day of Remembrance. Vi samlas på Mynttorget klockan 18 för att hedra minnet av transpersoner som omkommit till följd av transfobt våld och för att uppmärksamma transfobin i samhället och de hatbrott som den alltjämt leder till. 

RFSL Ungdom bjuder in till en sammankomst för att minnas och hylla de som inte längre finns med oss och för att visa att vi är många som fortsätter kämpa. Det kommer att bli en stund av solidaritet och gemenskap. Att denna dag är viktig är för att transpersoner är en utsatt grupp även i Sverige, som drabbas av osynliggörande, okunskap och våld i högre grad än många andra grupper.

Vid manifestationen på mynttorget kommer tal att hållas och vi kommer att ha glowsticks att hålla i (då det är förbjudet att ha tända ljus). Efter manifestationen serveras fika tillsammans med RFSL Stockholm i RFSLs lokaler på Sveavägen 59.

Idén till Transgender Day of Remembrance kom då Rita Hester mördats på grund av sin transidentitet den 28 november 1998. Det startade projektet ”Remembering Our Dead” och en ceremoni med tända ljus i San Francisco 1999. Transgender day of remembrance uppmärksammas nu i många länder, ofta genom tändning av ljus och uppläsning av namn på personer som omkommit till följd av transfoba hatbrott.

By Published On: 17 november, 2014