Välmatad Båstadsträff

Höstträffen 2009 i Båstad bjöd på ett synnerligen välmatat program. Drygt 80 transpersoner deltog, samt några medföljande partner och äkta hälfter.

Båstadsträffen i media

Den danska TV-film som delvis spelades in på höstträffen handlar om transorna Katja och Lea. Läs om dokumentären på dansk TV:s hemsida, där det också finns också en länk för att se filmen: www.dr.dk/DR1/Dokumentar/2010/0211093902.htm

Media uppmärksammar transpersoner allt mer. På transträffen i våren 2009 filmade ett norskt TV-team norska transvestiter. Det blev en serie om transorna som nu går i norsk televison.

Höstträffen uppmärksammades också bland annat i Radio Båstad och i Helsingborgs Dagblad, som hade intervju med Katja, samt reportage från den golftävling som inledde veckan se www.hd.se!

Trettonde året

Cassandra Love och Jeanette Andersson spurtar i mål. Foto: Annica Norrman.En av höjdpunkerna på höstträffen var Båstad High Heel som vanns av Jeanette Andersson tätt följd av Cassandra Love, den sistnämnda i rosa skor på bilden. Loppet fick bra uppmärksamhet i media.

Båstadsträffarna är inte bara till för nöjes skull. De har också en viktig social och kamratstödjande funktion – en hel del transvestiter vill inte gå ut på hemmaplan och har i stället en fristad i Båstad.

För visst kan det fortfarande bland allmänheten uppfattas som lite skämmigt med män som klär sig som kvinnor, i alla fall i mindre samhällen. Lite orättvist kan tyckas om man ser till att kvinnor har kunnat vara korthåriga och klä sig som män i långbyxor och kostym alltsedan första världskrigets dagar, och 20-talets Berlin. Det är bara tufft och positivt. Men när en man abdikerar från mansrollen kan det tvärtom uppfattas som om allt inte står rätt till.

Transvestiter har länge varit helt osynliga i samhället. Först vid förra årsskiftet blev det olagligt att diskriminera någon på grund av könsöverskridande identitet eller uttryck, och sjukdomsstämpeln togs bort.

Utveckling

Men det är ändå slående vilken utveckling som skett på senare år. Ett flertal transvestiter har kommit ut öppet på stan, bland släkt och vänner och på jobbet. Vi har fått åtminstone två rikskända transor: Sara Lund som jobbar professionellt med att föreläsa på myndigheter och företag om de normer och värderingar som styr våra liv. Och Madeleine Ågren som gått vinnande ur namnstriden med myndigheterna så att alla transpersoner nu fått rätt att lägga till ett så kallat könskonträrt namn.

Dessutom har transföreningen FPES gått från att sedan grundandet på 1960-talet ha hållit möten i slutna sällskap till att bli en öppen förening som är remissinstans och mottagare av statsbidrag. Föreningen organiserar nu även transsexuella.

Träffen i media

Den uppmärksamhet som Båstadträffen fått och kommer att få framöver i media bidrar sannolikt till ökad kunskap och respekt hos omvärlden. Under transträffens höjdpunkt Båstad High Heel Race visade publiken stor uppskattning. Särskilt barnen var entusiastiska, ”Vi älskar transvestiter får vi fota er” var en av kommentarerna från barnen. Nästa generation lär fördomarna vara helt bortsopade!

Läs mer på www.bastadtraffen.se och www.bastadhighheelrace.se.

By Published On: 8 februari, 2010