Missa inte de goda medlemskontakterna!

Du som är medlem i FPES: Missa inte de goda tillfällen till kontakt med andra medlemmar som du har möjlighet till i FPES dialogforum. Forumen ingår i den förnyelse av FPES närvaro på Internet som genomfördes under 2012. De finns bakom knappen “Forum” på hemsidan.

Sociala medier

I fjol arbetade en webbgrupp med förnyelsen i en strategisk plan för att FPES ska synas bättre på Internet och i sociala medier. Webbgruppen bestod av undertecknad som sammankallande, samt Lena Eriksson, Christina Kieri och Angelica Löwdin. Vi utgjorde också en textgrupp som med ett textkritiskt och normgranskande  grepp omarbetade vår information. Bland annat skulle transvestitinriktningen i texterna breddas till att omfatta alla transpersoner.

Med hjälp av en skicklig extern konsult arbetade vi fram den nya hemsidan i den vitt spridda programvaran WordPress, som bland annat har fördelen att den anpassar utseendet för olika skärmstorlekar på datorer, läsplattor och smarta mobiler.

facebookNya artiklar på hemsidan kommer också genast automatiskt ut i sociala medier. Ett sådant media är vår Facebooksida Transföreningen FPES, som gillas av många (se bilden). Där kan alla se vad artiklarna handlar om – vill man läsa mer får man klicka sig vidare till vår nya hemsida, vilket många gör.
Ett annat socialt media där nyhets-rubrikerna kommer upp är vårt Twitterkonto Transföreningen_FPES. När de som följer oss där klickar kommer även de vidare till vår hemsida.

Denna förnyelse ska göra att FPES blir mer synligt på internet och i sociala medier, som en förening som både är en röst för oss transpersoner i samhället och bjuder på stöd och gemenskap åt medlemmarna. FPES nya dialogforum ger medlemmarna en god möjlighet att utbyta erfarenheter helt privat, medlemmar emellan, utan att detta ligger ute öppet på internet eller att det en skriver tillhör ett stort företag, som till exempel Facebook.

Nya medlemmar

Sedan i januari har vi också annonserat på Facebook för att nå dem som skriver inlägg som innehåller bland annat ordet ”transpersoner”. Det har bidragit till de över 2 000 gilla-markeringarna på vår Facebooksida ”Transföreningen FPES” som lanserades i fjol. Därifrån har många klickat vidare till vår hemsida.

Det går ännu inte att se om Facebookannonseringen har gett fler medlemmar. Vår satsning på Båstad samt Löfbergs Lila-reklamen i media ser ut att vara orsak till att vi ökat från att vara drygt 200 till över 250 medlemmar.

Alla medlemmar har fått inloggningsuppgifter till hemsidans forum, där vi kan finna varandra och skicka direktmeddelanden eller skriva och svara på inlägg om sådant som intresserar oss. En del medlemmar har dock ännu inte loggat in på forumet, så den här artikeln kan förhoppningsvis ge en liten knuff att börja dra nytta av kunskapen i de över 700 inlägg som medlemmar hittills har skrivit.

Vi transpersoner är en liten grupp i samhället så vi behöver varandra. I forumen kan vi ställa frågor, ge varandra tips och vara till stöd för varandra. Missa inte den möjligheten!

Appen Tapatalk

bildForumen går att använda i olika datorer, surfplattor och mobiler. Om man har en smartphone går det bra att bara logga in som vanligt genom att klicka på ”Forum” på vår hemsida, men det är ändå smidigast att använda en särskild app. Forumen har stöd för appen Tapatalk, som är gratis. Den finns till iPhone, iPad, Android och Blackberry. Här finns information och nedladdningslänkar: http://tapatalk.com. En kan också söka efter appen Tapatalk på App store eller Google play.

När du startar appen, välj sökalternativet och sök på FPES. FPES ska dyka upp i listan och när du klickar på den kan du skriva in ditt vanliga användarnamn och lösenord som du fått för forumet. Har du förlorat inloggningsuppgifterna: försök logga in och klicka på att du glömt dem, så kommer ett nytt lösenord till den e-postadress du lämnat till föreningen. Om du inte minns vilken e-postadress du lämnat, mejla till vår kassör och registeransvariga Cilla Winblad, cilla1(*)telia.com.

Dialog och information

Vi hoppas att alla medlemmar ska använda forumen för dialog i ämnen som intresserar och för att skicka privata meddelanden till varandra. Forumen är uppdelade i sådana som är avsedda för dialog, där alla kan skriva inlägg, och för information till medlemmarna – där finns bland annat nyheter och arkiv. Det mest besökta dialogforumet är Allmän dialog med i skrivande stund 346 inlägg fördelade på 43 trådar/ämnen.

De andra dialogforumen handlar om: Transpolitik & media, lokalavdelningar, anhöriga och personligt uttryck.

Det är förresten en tanke med att det heter dialogforum. Det signalerar att vi ska föra en respektfull dialog inom föreningen. Det ingår också i licensvillkoren för forumens programvara att användare går med på att ”inte posta något förtalande, osant, hatiskt” etc. De villkoren måste alla användare godkänna när de loggar in. Användare som bryter mot licensvillkoren riskerar att stängas ute från forumen.

Forumen för information bjuder på nyheter, omvärldsbevakning, medlemstidningar, styrelsehandlingar och protokoll, årsmöteshandlingar och protokoll, information om forumen, aktuella studier och intervjuer, information om FPES, samt debattforumarkiv från gamla hemsidan.

Forumet med medlemstidningar innehåller mycket intressant läsning. Tack vare att Rut Bonnsgård och Anne Colt gjort ett ett gediget arbete med inskanning finns gamla medlemstidningar att läsa, ända tillbaka från när föreningen grundades i mitten av 1960-talet. Där finns givetvis även nya tidningar! Fler tidningar läggs in vartefter och vi hoppas få ett komplett arkiv till slut.

I samma forum finns även ett stort antal medieklipp om transfrågor, bland annat intervjuer med medlemmar i FPES.

Omvärldsbevakning

En funktion som vi hoppas ska vara till glädje är en omvärldsbevakning av det som skrivs om transfrågor på svenska på internet. Efter att ha tagit in offerter från kommersiella byråer men funnit dem kostsamma föll vårt val på en fullgod men kostnadsfri automatisk omvärldsbevakning genererad via googlesökning på ett antal sökord som bland annat transperson, transsexuell och transvestit. Länken till tjänsten finns i mappen Information: Omvärldsbevakning. Bokmärk länken i din webbläsare!

Efter ett par år som webbredaktör känner jag att det är dags att lämna över arbetet till en ny redaktör. Det blir Ninni, som också har en yrkesbakgrund som journalist och redaktör, som gradvis tar över ansvaret.

/Jane

 

 

By Published On: 15 juli, 2013