Nånting måste gå sönder

En film med rubricerade titel och tydligt transtema hade biopremiär i förrgår, den 28:e. Eder redaktör var med på premiären.

Sebastian längtar efter närhet och kärlek. Han är dock osäker på sin könsidentitet och har ett självskadebeteende. Sebastian träffar Andreas första gången i Vitabergsparken. De inleder ett passionerat förhållande, men Andreas har svårt att acceptera och stå för sin kärlek till en annan kille. De drömmer om att fly iväg tillsammans samtidigt som Sebastian känner den självsäkra kvinnan Ellie växa allt starkare inom sig.
Filmen är löst baserad på Eli Levéns roman ”Du är rötterna som sover vid mina fötter och håller jorden på plats”.

Undertecknad var på premiären på Bio Rio i Stockholm tillsammans med några andra transpersoner. Regissören var på plats och var tillgänglig för en frågestund efter föreställningen.
Filmen var fantastisk. Skådespelarna gav verkligen allt. Saga Becker, som spelar Sebastian, är själv transsexuell och det märktes på hennes insatser att hon hade upplevt mycket av det här själv. Även regissören Ester Martin Bergsmark är transperson, som man ju förstår av namnet.
Sebastians väg till frigörelsen som Ellie är en mörk men samtidigt humoristisk och gripande historia. Som transperson känner man verkligen igen sig. Filmen rekommenderas starkt!

”Nånting måste gå sönder” visas på fyra biografer i Stockholm och säkert även på andra orter. Den har också översatts och kommer att visas i ett flertal länder.

 

By Published On: 30 mars, 2014