Transperson vinner guldbagge!

Saga Becker vann ikväll årets guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll för sin roll som Sebastian/Ellie i filmen ”Nånting måste gå sönder”. Det var första gången någonsin en transperson hade blivit nominerad till en guldbagge. 

Konkurrensen var stenhård men Saga ”slog” ändå Vera Vitali i ”Gentlemen” och Lisa Loven Kongsli i ”Turist”. En oerhört viktig seger, inte bara för Saga utan för alla transpersoner. Nu börjar vi räknas på allvar!

”Den här kvällen kanske för många handlar om film, men för mig handlar det om nåt så j-a mycket större. Det vi åstadkommit är så stort. Det har förändrat människors liv. Det kan inget pris toppa i världen. Jag vill tacka min mamma, min familj och mina vänner och Ester och Eli som trodde på mig och ville skapa det här tillsammans. Ni förstår inte hur mycket det här betyder. Vi har skrivit historia ikväll, tack!” sa Saga Becker i sitt tacktal inför en knäpptyst publik på Cirkus i Stockholm.

Grattis inte bara till Saga utan också till regissören Ester Martin Bergsmark som dock inte tog hem guldbaggen för bästa manus, som hen var nominerad till.

By Published On: 26 januari, 2015