Vi har en ny könstillhörighetslag!

Riksdagen antog det liggande förslaget med stor majoritet och från 1/7 2025 kan vi nu se fram emot en rejält förenklad process för byte av juridiskt kön. Den efterlängtade separationen av juridik och medicin är nu genomförd och vi kommer inte längre att tvingas till årslånga processer.
Så visst finns det skäl att fira men hela debatten har gett mig en bitter eftersmak. Av de politiska partierna är det Kristdemokraterna och SD som varit mest emot, men även individuella riksdagsledamöter från andra partier har aktivt kampanjat mot förslaget. Till detta har ett antal så kallade kolumnister och tyckare anslutit. De angrepp som riktats mot oss liknar ingenting som jag tidigare upplevt och möjligen har jag varit naiv då jag trodde att åtminstone de flesta politiska partier, våra större dagstidningar och TV-kanaler skulle kunna hålla en hyfsad debattnivå. Så har det inte blivit, utan medvetna lögner och rena stolligheter sprids fritt. Det största problemet är den mycket medvetna sammanblandningen av juridik och medicin.
Det förslag som nu antagits syftar till att skilja dessa åt: det juridiska bytet av kön ska inte ha någon som helst koppling till psykologiska eller medicinska utredningar, behandlingar eller kirurgiska ingrepp. Trots detta framställer de flesta av förslagets belackare det som att en förenkling av den juridiska processen automatiskt kommer att ge en stark ökning av skadliga hormonbehandlingar och operationer för barn och unga. Tillvägagångssättet är häpnadsväckande ohederligt men har fått mycket stor spridning. Ett annat av motståndarnas huvudargument är att män som enklare byter juridiskt kön kommer att invadera kvinnors omklädningsrum och toaletter. Inga sådana effekter har registrerats vid tidigare ändringar av lagstiftningen, inte heller då en liknande process införts i våra nordiska grannländer. För oss transpersoner är argumentet naturligtvis en ren förolämpning då många av oss väldigt noga undviker dessa utrymmen, samt att väcka onödig uppmärksamhet.
Men låt oss ändå glädjas åt den nya lagen: det blir en förbättring och nu ser vi framtiden an!

Helena Berglund
Ordförande

By Published On: 19 april, 2024